Novinky, Strana 2

Jak si vychutnat čokoládu naplno?

pozadí

trr

Ochutnávání čokolády se může jevit jako složitá záležitost... Kousat, nebo cucat? Jakou teplotu má mít čokoláda? Jak vůbec popsat všechny ty různé chutě, které na jazyku cítíte? Žádný strach, s těmito několika tipy na ochutnávání čokolády to vychytáte. Koneckonců, každý máme jiné chutě.

JAK SI VYCHUTNAT

Jaké chutě hledáme?

Faktem je, že v kakau bylo identifikováno přes 400 chuťových tónů. Leccos se přirovnává k dobrému vínu, ale v případě kakaa to sedí absolutně.

Stejně jako u vína je chuť skvělého kakaa dána genetikou, půdou a podnebím. Jemné, aromatické kakaové boby odrůd Trinitario či Criollo, které používáme, mají nesmírnou hloubku a komplexitu. Nejenže je každý bob jiný, ale mezi jednotlivými plodinami, ba i jednotlivými šaržemi, najdete drobné rozdíly. Tyto rozdíly nám dělají ohromnou radost, tvoří onu plejádu chutí.

Většina čokolády se vyrábí ze standardních bobů Forastero vyznačujících se plošší chutí. Výrobci tak přidávají do čokolády vanilku, která chuť obalí a vytáhne. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak poznat, zda jíte kvalitní čokoládu, je podívat se, jestli obsahuje vanilku nebo vanilkový extrakt... žádný důstojný čokoládovník by ji nikdy nepoužil. Jde o důkaz, že nemá dost kvalitní čokoládové boby. Vanilkou maskují nekvalitu.

trr

Čokoládu skladujte na chladném místě při teplotě přibližně 18-20°C.

Pokud necháte čokoládu v teple, po nějaké době tzv. „vykvete”. Tuk v čokoládě schovaný se začne vytahovat na povrch a čokoláda chytne bělo-šedé tóny. To není nijak škodlivé, ale nepůsobí to příliš vábně.

Čisté patro a jazyk jsou základ.

Vaše chuťové pohárky se během dne různí - já nejraději ochutnávám čokoládu ráno, kdy mám čisté patro. Samozřejmě, pokud jste právě snědli pálivé kari, tak nic moc neochutnáte.

Mezi tabulkami pijte hodně vody a teoreticky neochutnávejte více než čtyři čokolády během jednoho sezení. Nutno doznat, že dodržet toto pravidlo dělá všem ochutnávačům problém, vždyť je tak dobrá…

Čokoláda nejlépe chutná v teplotě těla.

Způsob, jakým se čokoláda pohybuje v ústech, má vliv na její chuť. Rozhodující je viskozita – jak dobře se vám roztéká po ústech a jakým stylem se v nich rozpouští. Mezi tabulkou, která byla uchovávána v lednici, a tabulkou skladovanou při pokojové teplotě, je tedy ohromný chuťový rozdíl. Pokud je čokoláda nerozehřátá, rozpouští se v ústech pomaleji a v důsledku toho i jinak chutná. Pokud je čokoláda studená, dejte si ji někam, kde se vaše oblečení dotýká kůže (třeba kapsa kalhot či náprsní), aby se zahřála.

Nejprve čokoládu rozlomte a přivoňte si k ní.

Cvaknutí při jejím lámání vám napoví, že vaše čokoláda byla dobře vyrobena a skladována při správné teplotě. Vůně zachytitelné při lámání jsou důležitou součástí celkové chuti.

trr

Rozpusťte malý čtvereček uprostřed jazyka a dýchejte.

Snažte se nekousat a nechte si obalit jazyk všemi chutěmi. Čokoláda se bude pomalu rozpouštět a uvidíte, jak se chutě v průběhu mění a vinou. A přestože se plně soustředíte na vnímání chuti, nezapomeňte dýchat - 90% chuti vnímáme nosem.

Všímejte si textury.

Tím, že přidáváme méně kakaového másla než většina výrobců čokolády, se vyhýbáme mastné struktuře, s níž se někdy setkáváte, a čokoláda díky tomu déle „doznívá“. Jde o kompromis, naše čokoláda se sice nerozpouští tak rychle, její chuť však není odplavena na tsunami kakaového másla. Chuť opravdu dobré čokolády vám tak zůstane na jazyku i dlouho poté, co tabulku domlsáte.

Teď už jste v ochutnávání čokolády profík! Existuje mnoho cest, některé vedou podobnými směry, a i když vám jedna může chutnat více než jiná, samotná rozmanitost je potěšením.

ČOKO ODKAZ

Jak krájet voskované sýry ?

 

Naše čedary jsou proslulé svými voskovými obaly v barvě drahokamu – nejenže dobře vypadají, ale také udržují jak lahodnou chuť sýra, tak i důležitou vlhkost, aby sýr zůstal takový, jaký má být.

Ale jak voskované sýry krájet?

Často se nás ptáte na nejlepší způsob porcování, a proto se s vámi rádi podělíme o naše tři nejoblíbenější!

Nejprve je třeba sýr vyndat z lednice a nechat jej před krájením dosáhnout pokojové teploty. Vosk tím mírně změkne a od sýru se mnohem snadněji oddělí. V pokojové teplotě navíc výrazně víc vyniknou chuť i aroma.

Pak odstraňte nalepené etikety. Aby na nakrájených kouscích neulpěl ani drobet vosku, používejte vždy (opatrně!) velmi ostrý nůž.

Tři doporučené způsoby porcování:

  1. Na kostičky:

Nožem opatrně nařízněte vosk po vnějším obvodu, těsně podél horního okraje. Odstraňte horní „víčko“ vosku. Poté sýr otočte vzhůru nohama nařízněte vosk napříč středem. Opatrně stáhněte zbytek vosku ze sýru, sýr nakrájejte na kostičky, a můžete servírovat.

  1. Na plátky:

Sýr jednoduše nakrájejte na 1cm plátky a podávejte. Před konzumací odstraňte vosk.

  1. Na klínky:

Sýr nakrájejte na čtvrtiny, každou čtvrtinu pak rozkrojte na polovinu a podávejte. Vosk nejezte!

Budete-li skladovat sýry Snowdonia v původním voskovém obalu v lednici, vydrží Vám v zaručené kvalitě až do data trvanlivosti. Po rozkrojení sýru jej důkladně zabalte do potravinářské fólie, uložte do vzduchotěsné nádoby v chladničce a spotřebujte do sedmi až deseti dnů.

Sýr si můžete vychutnat jednoduše s krekry či čatní, a nebo se podívejte do naší sekce receptů, kde najdete spoustu zajímavých nápadů.

 mceclip0-4