FIORINI - historie a výroba

Naše historie jako výrobce balzamikového octa z Modeny začíná před více než sto lety.

Ze stejných hroznů, z nichž vyráběl víno, začal pradědeček Antonio vyrábět doma balzamikový ocet, jak bylo v modenských rodinách tradicí.

Bylo totiž zvykem při narození dítěte věnovat sud nebo celou baterii sudů právě novorozenci, který po dosažení dospělosti zdědí malé „dědictví“ vzácné černé tekutiny.

Rodina Fiorini na tuto starodávnou tradici navázala a po léta uchovává sudy na půdě a každoročně se o ně pečlivě stará.

Dnes, po páté generaci výrobců, nás tato rodinná tradice inspirovala k vytvoření společnosti Acetaia, která se plně věnuje výrobě balzamikového octa.

K malým sudům s balzamikovým octem z Modeny přibývají stále větší sudy a kádě, v nichž produkty zrají minimálně dva měsíce až několik let.

Sortiment výrobků se rozšířil, od klasických lahví Tradičního balzamikového octa z Modeny PDO až po inovativní Gourmet Glazes na bázi balzamikového octa z Modeny, chceme vám nabízet pouze vysoce kvalitní výrobky.

V průběhu let se ke společnosti připojilo několik odborníků, kteří vytvořili sehraný tým, jenž pracuje v souladu s disciplínou a pravidly uvedenými konsorciem na ochranu balzamikového octa z Modeny.

Duch, s nímž Antonio Fiorini zahájil své podnikání, nás provází i dnes. Péče a vášeň: to je rodina Fiorini.

Společnost Acetaia Famiglia Fiorini vyrábí balzamikový ocet z Modeny od roku 1919 v Ganacetu, malé vesnici v srdci Modeny. Každá kapka je výsledkem umění předávaného z generace na generaci, které umně spojuje úctu k tradici s neustálým hledáním dokonalosti. Řadu Aceto Balsamic Vinegar of Modena a další speciality Famiglia Fiorini nyní najdete v nejlepších obchodech a restauracích ve více než 40 zemích světa.

Výběr surovin je nejdůležitějším aspektem při výrobě balzamikového octa z Modeny. Společnost Acetaia Famiglia Fiorini vybírá pouze italské hrozny, čímž zaručuje úplnou sledovatelnost dodavatelského řetězce. Do receptur se nepřidávají žádná barviva ani konzervační látky a používá se vysoký podíl hroznového moštu, proto se společnost specializuje na výrobu vysoce hustých balzamikových octů z Modeny a dochucovadel. Acetaia je také certifikována pro různé typy výrobních procesů, například Organic a Kosher, a podle IFS norem pro bezpečnost a kvalitu potravin uznávaných po celém světě.

Tajemství úspěchu Aceto Balsamico di Modena dell'Acetaia Famiglia Fiorini spočívá v dovedném použití vzácných dřev a starých sudů z první poloviny 1900, které se používají ke zrání a zrání. Každé dřevo s sebou přináší jedinečnou historii a vlastnosti , které obohacují vůni a chuť tohoto výjimečného dochucovadla. Od sladkých a vanilkových tónů dubu přes kořeněné tóny jalovce, přecházející přes hřejivou a obklopující vůni třešní, každý sud dodává balzamickému octu z Modeny osobitý odstín a vytváří harmonii chutí, která je pýchou a tradicí rodiny.

Acetaia Famiglia Fiorini s dlouholetou tradicí vyrábí široký sortiment produktů vařením moštu z hroznů „pod širým nebem“ podle modenského zvyku, takže se přirozeně koncentruje a získává jedinečné organoleptické vlastnosti. Aceto Balsamico di Modena DOP, pouze z vařeného moštu, který zraje po léta v vzácných sudech, je výsledkem procesu, který vyžaduje vášeň a trpělivost. Aceto Balsamico di Modena IGP kombinuje vařený mošt a vinný ocet, pak zraje ve dřevě, čímž se zvyšuje jeho aromatický profil. A na závěr dochucovadla, plody stejné vášně, nabízí všestrannost a rafinovanost, ideální pro obohacení každého pokrmu s elegancí.

Všechny výrobky Acetaia Famiglia Fiorini jsou výsledkem nepřetržitého a hloubkového výzkumu, díky němuž bylo možné vyvinout receptury a koncepty, které jsou na trhu jedinečné. Byla totiž první společností v odvětví, která vyrábí jednoodrůdový Balsamic Vinegar Modena PGI. Tento průkopnický přístup spolu s dalšími speciálními projekty společnost odlišuje a umožnil jí získat významná ocenění za inovace a kvalitu na mezinárodní úrovni na oborových akcích v Paříži, New Yorku, Amsterdamu a Meranu.

Balzamikové octy z Modeny a speciální koření z Acetaia Famiglia Fiorini jsou na špičce trhu díky kvalitě, kterou se vyznačují. Jsou ideální pro zvýraznění nejrafinovanějších pokrmů a vynikající v kombinaci s červeným masem, sýry, syrovými rybami, zeleninou a saláty, kaviárem, měkkýši, čerstvým ovocem a zmrzlinou. Opravdové gurmánské výrobky. Díky dokonalé rovnováze sladkosti a kyselosti jsou perfektní jak pro každodenní použití, tak pro zvláštní příležitosti.

 

Biologický závazek


Volba pro budoucnost
Velká výzva zemědělství ve třetím tisíciletí spočívá v tom, aby vedle sebe existovaly moderní výrobní systémy a potřeby stále ohroženějšího ekosystému.

Jednou z možných odpovědí na tuto potřebu je přechod na biologické metodiky založené na dodržování přesných kodifikovaných předpisů, které snižují dopad člověka a strojů na životní prostředí.

Oblast Modena se nachází v centru jedné z nejvýznamnějších italských výrobních oblastí: v Pádské nížině. Tato vlastnost z ní činí bohatou oblast plnou velkých hospodářských možností, která však také vyvolává důležité ekologické otázky.
Z těchto důvodů již několik let činíme důležitá rozhodnutí , respektující samotné území a spotřebitele. Jako jedna z prvních společností vyrábějících balzamikový ocet jsme se rozhodli vytvořit celou řadu certifikovaných organických balzamikových octů Modena CHZO . To samozřejmě vyžaduje větší výzkum a investice, pokud jde o přísady, výrobní postupy a certifikace, ale umožňuje to získat výrobky nejvyšší kvality v plném souladu s předpisy ekologického sektoru na evropské úrovni.

Rozhodli jsme se však jít ještě o krok dál.

Naše přesvědčení, že je možné najít výrobní řešení, která nebudou mít negativní dopad na ekosystém, nás přimělo jít ještě dál.
S hrdostí můžeme říci, že dnes jsme vlastně jednou z mála společností na scéně balzamikových octů, která vyvinula kompletní řadu DEMETER, pocházející výhradně z biodynamického zemědělství . Cílem biodynamického systému je dosáhnout zemědělství v rovnováze se suchozemským ekosystémem prostřednictvím pěstitelských postupů založených na biodiverzitě.

Podle této metodiky se půda a plodiny nezatěžují intenzivními postupy a používají se pouze přírodní hnojiva a hnojiva, aby se neohrozilo složení půdy.

V podstatě jde o to poznat území a jeho vlastnosti do hloubky, abychom se naučili lépe hospodařit s tím, co nám příroda nabízí , aniž bychom ji chtěli podřídit logice masové produkce, která se ukazuje jako stále méně udržitelná.

Tato naše rozhodnutí jsou certifikována značkou Demeter, která potvrzuje, že produkty, které ji mají, pocházejí z půdy připravené a obdělávané podle biodynamické metody zemědělství.