Historie sýru Beemster
Jméno Beemster je synonymem pro dědictví stejně bohaté jako náš slavný sýr.
Naše oceňované sýry vyrábějí mistři sýraři, kteří se učí a ctí recepty a tradice předávané
po generace. Ochutnejte naše dědictví v každém kolečku vyrobeném ve společnosti Beemster.

Naše zemědělská družstva byla založena v roce 1901, ale naše historie sahá až do počátku 17. století, kdy Holanďané zrekultivovali pobřežní lagunu a vytvořili pastviny s vysokým obsahem živin, které dodnes slouží jako potrava pro naše stáda a produkují jedno z nejkvalitnějších mlék na světě. Díky řemeslným, časem prověřeným technikám používáme toto neuvěřitelné mléko, abychom vám mohli nabídnout ty nejbohatší a nejchutnější sýry.

1612
Jezero Beemster je vysušeno a mění se v úrodnou zemědělskou půdu
Zrekultivovaná půda, známá jako polder, byla ideálním místem pro pastvu dobytka.

1901
Místní zemědělci zakládají družstvo
V roce 1901 se skupina mlékařů spojila, aby dodávala mléko a domácí sýr místním obchodníkům.
1947
Družstvo se rozšiřuje
Po válce se do družstva, které tehdy neslo název De Combinatie (Kombinace), zapojily další malé rodinné mlékárny.

1970
Vzniká sýr Beemster
Značka Beemster Kaas/Beemster Cheese byla uvedena na trh v 70. letech jako produkt, na který jsou v Holandsku velmi hrdí a který se těší velkému dědictví. Beemster odrážel náš závazek k historii a dědictví - tradiční receptury, ruční míchání tvarohu, ruční leštění koleček a přirozené zrání na dřevěných deskách. Beemster je naším původem a základem, i když rosteme a vyvíjíme se, vždy budeme vycházet z časem ověřených technik a tradic.

1999
The Beemster Polder is named a world heritage site by UNESCO.
Beemster is recognized by UNESCO for the polder’s innovation and creativity.

2001Sýr Beemster se stává vybraným produktem královské rodiny.
Beemster se stává dodavatelem nizozemského královského dvora, což je nejvyšší ocenění udělované řemeslníkům v Nizozemsku.


Královna Máxima otevírá „nejekologičtější sýrárnu na světě“
Za přítomnosti mnoha hostů a za jasného podzimního počasí otevřelo Její Veličenstvo nizozemská královna Máxima 13. listopadu 2014 v Západním Beemsteru v Severním Holandsku „nejzelenější sýrárnu na světě“. Postavila ji malá družstevní mlékárna Cono Kaasmakers, výrobce prémiové značky sýrů „Beemster“ a držitel čestného titulu „královský dvorní dodavatel“.
Její Veličenstvo symbolicky uvedlo tuto udržitelnou sýrárnu do provozu tlakem na tyčový zvon, který stál na věži z kol sýra. Během následné prohlídky prosklené uličky pro návštěvníky s výhledem na výrobu v doprovodu ředitele sýrárny Erica Hulsta a předsedy družstva Klaase Sluise položila Máxima řadu otázek týkajících se speciální řemeslné výroby sýrů Beemster. Nejnověji navštívila , sýrárnu a předvedla zvláštní dovednost při krájení 13kilogramového bochníku sýra. Společnost Beemster a Cono Kaasmakers se chtějí o svou radost z této události podělit se všemi na světě písní „Say Cheese to the world“, která byla vytvořena speciálně pro toto otevření.
2002
Společnost Beemster si uvědomila význam volného výběhu pro zdraví krav a kvalitu mléka a zavedla bonus pro zemědělce, kteří chovají krávy venku tak dlouho, jak je to pro ně zdravé a bezpečné. Společnost Beemster byla prvním výrobcem sýrů, který takový bonus vytvořil, a vedl k novým národním standardům péče o stáda dojnic.
2008
Beemster spoluzakládá program Caring Dairy. Tento auditní program je součástí našeho závazku k udržitelnosti a naší trvalé snahy o dosažení zdravějšího spojení mezi planetou, našimi lidmi a zvířaty, o která se ve společnosti Beemster staráme.
Program péče o udržitelnost mlékáren
Protože je našich 440 mlékařů sdruženo v družstvu, můžeme si pravidelně vyměňovat nápady a učit se jeden od druhého. Všichni zemědělci se setkávají dvakrát ročně na valné hromadě. Tam diskutují o chodu podniku a dosažených výsledcích. Valná hromada často vede k živým diskusím, což je jen dobře. Tím, že přemýšlíme a jednáme společně, dosahujeme rozdílů.
Udržitelnost v praxi
Zaměřujeme se na udržení celého hodnotového řetězce. Od trávy až po sýr. Proto již bylo přijato mnoho opatření pro jednotlivé články řetězce. Mnoho našich zemědělců například přešlo na obnovitelné zdroje energie (plyn a elektřina), někteří dokonce získali solární energii a využívají ji k zásobování svých farem.
Udržitelný výrobní řetězec
Všechny jednotlivé kroky, např. přepravu mléka, jsme systematicky přizpůsobili udržitelnosti. Naše mléko svážejí rozumným způsobem energeticky úsporná nákladní auta poháněná dieselovými plynovými systémy. Přizpůsobené plánování tras zajišťuje další úsporná opatření.
Pod heslem „Šťastné krávy, šťastní lidé, šťastná planeta“ se zaměřují na neustálé zlepšování procesů pro blaho svých zvířat, životního prostředí a lidí. Důležitým pilířem je zejména pohoda mléčných zvířat, respekt k životnímu prostředí a pohoda zemědělců. Za účast v systému dostávají zemědělci bonusy. Díky pravidelným seminářům pro zemědělce společnost Beemster zajišťuje, aby byla řada zlepšení prováděna důsledně a nepřetržitě.
Pohodlí krav
Dobrým příkladem pohody zvířat ve stájích, a tedy důležitým pilířem našeho systému udržitelnosti, je náš kravský hotel, stáj s 200 vodními lůžky a masážními kartáči pro dojnice.

2014
Nová sýrárna Beemster je „nejudržitelnější mlékárnou na světě“, je v provozu od roku 2014 a okamžitě byla zvolena nejudržitelnější budovou v Nizozemsku. Díky velkému množství dřeva a skla dokonale zapadá do rozlehlé krajiny poldru. Výroba sýrů je již od roku 2020 CO2 neutrální a klimaticky neutrální, to vše při zachování tradičního způsobu řemeslné výroby.
Udržitelnost
Ve společnosti Beemster se snažíme vytvářet nejlepší sýry nejen pro skvělou chuť. Jsme odhodláni zajistit zdraví a štěstí našich krav, našich farmářů a planety. Pro nás to znamená nabízet mzdy odpovídající životnímu prostředí pro náš tým, chránit naši půdu a šetřit energií. A co je nejdůležitější, chováme se k našim kravám jako k členům rodiny.
Chov spokojených a zdravých krav je základem závazku společnosti Beemster k udržitelnosti. Naše stáda se pasou na pastvinách bez pesticidů a nikdy nepoužíváme umělé hormony. Na oplátku naše krávy produkují bohaté, krémové mléko, které používáme k výrobě výjimečných sýrů. Rozdíl je cítit a je to chuť, ze které můžete mít dobrý pocit.

Unikátní chuť
Díky jedinečné břidlicově modré jílovité půdě se v oblasti Beemster Polder rodí trávy, které jsou úrodnější a bohatší na minerály a živiny než jiné. Naše stáda se na těchto svěžích pastvinách ráda pasou a produkují neuvěřitelně sladké, krémové a zdraví prospěšné mléko, které používáme k výrobě našeho oceňovaného prémiového holandského sýra.

Tradice
Dědictví a historie jsou jádrem společnosti Beemster. Naše družstvo vlastněné farmáři bylo založeno v roce 1901 s cílem chránit půdu a zavést kvalitu a standardy, které dodnes definují prémiový holandský sýr Beemster. Dodnes mícháme sýřeninu ručně, náš solný nálev lze vysledovat až k mateřskému nálevu z doby založení družstva v roce 1901 a naše sýry zrají pomalu a přirozeně na dřevěných prknech v historických kamenných skladech. Nyní máme nejzelenější mlékárnu, která nám umožňuje modernizovat výrobu, ale zachovat tyto řemeslné postupy, které zachycují naši legendární chuť a lahodnou krémovitost.
