BEEMSTER - premiová gouda ze stolu královské rodiny

Tajemství kvality a úspěchu sýru BEEMSTER

Název sýru Beemster pochází z poldru Beemster. Tato zvláštní půda byla dříve vodní. Beemsterský polder byl odvodněn v roce 1612 a tvoří ho více než 7000 hektarů půdy. Vysušení se ukázalo jako chytrý krok, protože jílovitá půda byla velmi úrodná pro trávu. Zemědělcům to přinášelo vysoké výnosy pro jejich mléko. Něco, co se ve skutečnosti nikdy nezměnilo. Kolem roku 1900 se chovatelé dobytka rozhodli v poldru spolupracovat a vybudovali malé továrny na výrobu sýrů z odstředěného mléka.

Naše sýrárna nyní zaměstnává 2 sýrařské mistry a více než 40 sýrařů. S přibližně 170 kolegy vyrábíme každý den ty nejchutnější beemsterské sýry a naši zákazníci si již více než 100 let každý den vychutnávají lahodnou a výraznou chuť našich sýrů!

CONO05540

Sýry Beemster se skutečně vyrábějí v poldru Beemster. Vždy z mléka severoholandských krav, které se venku pohybují v průměru 180 dní v roce, 10 hodin denně. Beemster má celou rodinu sýrů, každý sýr má odlišnou chuť, a přesto je jim společný onen „nevýrazný “ pocit v ústech. Většina sýrů Beemster se vyrábí s vegetariánským syřidlem (mikrobiálním), a jsou tedy vegetariánské.

Kvalita je prvořadá. Naše krávy se co nejvíce pasou venku a z tohoto trvale udržitelného mléka z pastvin vyrábíme sýry tradičním způsobem. Jako jediný velký výrobce sýrů v Nizozemsku stále mícháme sýřeninu ručně. Zní to velmi staromódně a také je. Ale některé věci zůstávají stejné už více než 120 let, a to z nějakého důvodu. Jsou prostě velmi dobré. A to můžete ochutnat ve všech našich tradičně vyráběných sýrech.

Sýrový šampion
Naši sýrařští mistři dělají každý den vše pro to, aby vyráběli ty nejlepší sýry. Se sýry se pravidelně účastníme sýrařských soutěží. Na sýrařské soutěži nejlepší sýrařští mistři hodnotí sýry podle chuti, struktury a vláčnosti. Jsme docela hrdí na to, že pravidelně získáváme ceny! V našem přehledu novinek vás rádi informujeme o všech cenách.

Spojení moderního a řemeslného
Beemster nedělá žádné ústupky. Ne vkusu. Ani výrobě. Ani na aktuálnost a péči o sýr. Protože jen tak lze vyrábět výrazné sýry, z nichž každý má jedinečnou chuť a vláčnost.

Naše sýry vyrábíme v trvale udržitelné sýrárně. Sýraři pracují s nejmodernějšími technologiemi. Vědomě se rozhodli pokračovat ve výrobě sýrů řemeslným způsobem. Tento způsob zabere více času, což považujeme za samozřejmost, rádi děláme vše pro to, abychom vyrobili ten nejlepší sýr.

Výroba sýrů začíná u mléka, které od farmářů sbírají naše mlékárenské vozy. Čisté 100% severoholandské luční mléko. Krávy chodí na louku nejméně 180 dní, díky čemuž vzniká mléko plné bílkovin a minerálů, což je ten nejlepší základ pro chuť sýra.

Pak následuje výroba sýra, která je velmi náročná. Sýrařští mistři stále sami kontrolují mléko a sýřeninu stále ručně míchají v otevřeném odtokovém žlabu, jak tomu bývalo na farmě. Co je dobré, musí dobré zůstat, proto sýry ukládáme na dřevěná prkna, aby zrály, a to tak dlouho, jak je třeba. Tím se dosáhne nejlepší chuti a pružnosti.

Moments-by-Kelly-10-683x1024

Výroba pravého sýra
Výroba sýra začíná u mléka, které od zemědělců svážejí naše mlékárenské vozy. Čisté 100% severoholandské luční mléko. Krávy se na pastvinách pohybují v průměru 176 dní (Výsledek pastvy 2023), což dodává mléku plno bílkovin a minerálů, které jsou tím nejlepším základem pro chuť sýra.

Sýr Beemster vyrábíme tak, jak se vyrábí již více než 100 let. Děláme to v naší trvale udržitelné sýrárně. To znamená, že naši sýraři používají nejmodernější technické přístupy a vědomě se rozhodli pokračovat ve výrobě sýrů řemeslným způsobem. Sýrařští mistři stále sami kontrolují mléko a sýřeninu stále ručně míchají v otevřené odvodňovací vaně, jak tomu bývalo na farmě. Co je dobré, musí zůstat dobré, a proto sýry ukládáme na dřevěná prkna, aby zrály tak dlouho, jak je třeba. Tím se dosáhne nejlepší chuti a pružnosti. Takto to trvá trochu déle, to je pro nás samozřejmost, rádi děláme vše pro to, aby sýr byl co nejlepší, bez ústupků. Jen tak lze vyrobit výrazné sýry, každý s jedinečnou chutí a vláčností.

Udržitelnost v sýrárně
Aspekt udržitelnosti spočívá nejen v zachování tradičního způsobu přípravy v sýrárně, ale i v genech celé sýrárny. Například používáme méně vody, pracujeme CO2 neutrálně a od roku 2020 je naše sýrárna certifikována podle normy Climate Neutral Standard.

Udržitelnost je implementována v celém našem řetězci od úst krávy až po regál v obchodě. Chcete vědět, jak to děláme?

Naše sýry vyrábíme v udržitelné sýrárně. Výrobci sýrů pracují s nejmodernějšími technikami. Vědomě se rozhodli pokračovat ve výrobě sýrů řemeslným způsobem. Takto to trvá déle, to je pro nás samozřejmost, rádi děláme vše pro to, abychom vyrobili ten nejlepší sýr.

Výroba sýrů začíná u mléka, které od farmářů sbírají naše mlékárenské vozy. Čisté 100% severoholandské luční mléko. Krávy chodí v průměru 176 na louku, což produkuje mléko plné bílkovin a minerálů, nejlepší základ pro chuť sýra.

Pak následuje výroba sýra, která je velmi náročná. Sýrařští mistři stále sami kontrolují mléko a sýřeninu stále ručně míchají v otevřeném odkapávači, jak tomu bývalo na farmě. Co je dobré, musí zůstat dobré, proto sýry ukládáme na dřevěná prkna, aby zrály, a to tak dlouho, jak je třeba. Tím se dosáhne nejlepší chuti a pružnosti. Společnost Beemster nedělá žádné ústupky. Ne na chuti. Ani ve výrobě. Ani na aktuálnosti a péči o sýr. Protože jen tak lze vyrábět výrazné sýry, z nichž každý má jedinečnou chuť a vláčnost.

screenshot-cono.mediafiler.net-2021.07.28-16_15_52

Udržitelnost na pastvě

Spokojené krávy
Díky našemu programu dobrých životních podmínek zvířat jsme si jisti, že můžeme vždy dodávat mléko té nejlepší kvality, a tedy i sýr. Naše krávy jsou na pastvě tak často, jak je to jen možné, v průměru 176 dní v roce, což je mnohem více, než je minimální standard 120 dní pastvy se základní značkou kvality. Z vlastní půdy pak získávají co nejvíce trávy. A když jsou ve stáji, mají vždy k dispozici měkká lehátka na přežvykování, kravské kartáče. Prohlédněte si naše příběhy o masáži krav a dobře větraných a prostorných prostorách.

Šťastní farmáři
Věříme, že naši farmáři, kteří pro sýr Beemster každý den tvrdě pracují, si vydělají na dobré živobytí. Proto našim farmářům poskytujeme spravedlivou cenu mléka. Její součástí je prémie za venkovní pastvu, kterou od roku 2002 odměňujeme zemědělce jako první družstvo v Nizozemsku.

Šťastná země
Celý řetězec je pro nás důležitý. Od stébla trávy až po sýr. Země nám dává vše, co potřebujeme, a my s tím musíme zacházet opatrně. V sýrárně Beemster si to uvědomujeme každý den. Proto rádi zachováváme koloběh a každý den hledáme nejlepší rovnováhu mezi chovem hospodářských zvířat a přírodou. Dlouhodobě i krátkodobě.

Tak se kruh řetězce opět uzavírá: dobře se starat o půdu, pak je tráva nejlepší, kráva zdravá, mléko nejkvalitnější, farmář spokojený a sýr nejlepší!

 

BEEMSTER - přes 100let královské kvality. Historie a principy

Historie sýru Beemster
Jméno Beemster je synonymem pro dědictví stejně bohaté jako náš slavný sýr.
Naše oceňované sýry vyrábějí mistři sýraři, kteří se učí a ctí recepty a tradice předávané
po generace. Ochutnejte naše dědictví v každém kolečku vyrobeném ve společnosti Beemster.


Naše zemědělská družstva byla založena v roce 1901, ale naše historie sahá až do počátku 17. století, kdy Holanďané zrekultivovali pobřežní lagunu a vytvořili pastviny s vysokým obsahem živin, které dodnes slouží jako potrava pro naše stáda a produkují jedno z nejkvalitnějších mlék na světě. Díky řemeslným, časem prověřeným technikám používáme toto neuvěřitelné mléko, abychom vám mohli nabídnout ty nejbohatší a nejchutnější sýry.

1612
Jezero Beemster je vysušeno a mění se v úrodnou zemědělskou půdu

Zrekultivovaná půda, známá jako polder, byla ideálním místem pro pastvu dobytka.

1901

Místní zemědělci zakládají družstvo
V roce 1901 se skupina mlékařů spojila, aby dodávala mléko a domácí sýr místním obchodníkům.

1947
Družstvo se rozšiřuje

Po válce se do družstva, které tehdy neslo název De Combinatie (Kombinace), zapojily další malé rodinné mlékárny.

1970
Vzniká sýr Beemster

Značka Beemster Kaas/Beemster Cheese byla uvedena na trh v 70. letech jako produkt, na který jsou v Holandsku velmi hrdí a který se těší velkému dědictví. Beemster odrážel náš závazek k historii a dědictví - tradiční receptury, ruční míchání tvarohu, ruční leštění koleček a přirozené zrání na dřevěných deskách. Beemster je naším původem a základem, i když rosteme a vyvíjíme se, vždy budeme vycházet z časem ověřených technik a tradic.


1999
The Beemster Polder is named a world heritage site by UNESCO. 
Beemster is recognized by UNESCO for the polder’s innovation and creativity.

2001
Sýr Beemster se stává vybraným produktem královské rodiny.
Beemster se stává dodavatelem nizozemského královského dvora, což je nejvyšší ocenění udělované řemeslníkům v Nizozemsku.


Královna Máxima otevírá „nejekologičtější sýrárnu na světě“

Za přítomnosti mnoha hostů a za jasného podzimního počasí otevřelo Její Veličenstvo nizozemská královna Máxima 13. listopadu 2014 v Západním Beemsteru v Severním Holandsku „nejzelenější sýrárnu na světě“. Postavila ji malá družstevní mlékárna Cono Kaasmakers, výrobce prémiové značky sýrů „Beemster“ a držitel čestného titulu „královský dvorní dodavatel“.

Její Veličenstvo symbolicky uvedlo tuto udržitelnou sýrárnu do provozu tlakem na tyčový zvon, který stál na věži z kol sýra. Během následné prohlídky prosklené uličky pro návštěvníky s výhledem na výrobu v doprovodu ředitele sýrárny Erica Hulsta a předsedy družstva Klaase Sluise položila Máxima řadu otázek týkajících se speciální řemeslné výroby sýrů Beemster. Nejnověji navštívila , sýrárnu a předvedla zvláštní dovednost při krájení 13kilogramového bochníku sýra. Společnost Beemster a Cono Kaasmakers se chtějí o svou radost z této události podělit se všemi na světě písní „Say Cheese to the world“, která byla vytvořena speciálně pro toto otevření.



2002

Společnost Beemster si uvědomila význam volného výběhu pro zdraví krav a kvalitu mléka a zavedla bonus pro zemědělce, kteří chovají krávy venku tak dlouho, jak je to pro ně zdravé a bezpečné. Společnost Beemster byla prvním výrobcem sýrů, který takový bonus vytvořil, a vedl k novým národním standardům péče o stáda dojnic.

2008
Beemster spoluzakládá program Caring Dairy. Tento auditní program je součástí našeho závazku k udržitelnosti a naší trvalé snahy o dosažení zdravějšího spojení mezi planetou, našimi lidmi a zvířaty, o která se ve společnosti Beemster staráme.

Program péče o udržitelnost mlékáren
Protože je našich 440 mlékařů sdruženo v družstvu, můžeme si pravidelně vyměňovat nápady a učit se jeden od druhého. Všichni zemědělci se setkávají dvakrát ročně na valné hromadě. Tam diskutují o chodu podniku a dosažených výsledcích. Valná hromada často vede k živým diskusím, což je jen dobře. Tím, že přemýšlíme a jednáme společně, dosahujeme rozdílů.

Udržitelnost v praxi
Zaměřujeme se na udržení celého hodnotového řetězce. Od trávy až po sýr. Proto již bylo přijato mnoho opatření pro jednotlivé články řetězce. Mnoho našich zemědělců například přešlo na obnovitelné zdroje energie (plyn a elektřina), někteří dokonce získali solární energii a využívají ji k zásobování svých farem.

Udržitelný výrobní řetězec
Všechny jednotlivé kroky, např. přepravu mléka, jsme systematicky přizpůsobili udržitelnosti. Naše mléko svážejí rozumným způsobem energeticky úsporná nákladní auta poháněná dieselovými plynovými systémy. Přizpůsobené plánování tras zajišťuje další úsporná opatření.

Pod heslem „Šťastné krávy, šťastní lidé, šťastná planeta“ se zaměřují na neustálé zlepšování procesů pro blaho svých zvířat, životního prostředí a lidí. Důležitým pilířem je zejména pohoda mléčných zvířat, respekt k životnímu prostředí a pohoda zemědělců. Za účast v systému dostávají zemědělci bonusy. Díky pravidelným seminářům pro zemědělce společnost Beemster zajišťuje, aby byla řada zlepšení prováděna důsledně a nepřetržitě.

Pohodlí krav
Dobrým příkladem pohody zvířat ve stájích, a tedy důležitým pilířem našeho systému udržitelnosti, je náš kravský hotel, stáj s 200 vodními lůžky a masážními kartáči pro dojnice.

2014
Nová sýrárna Beemster je „nejudržitelnější mlékárnou na světě“, je v provozu od roku 2014 a okamžitě byla zvolena nejudržitelnější budovou v Nizozemsku. Díky velkému množství dřeva a skla dokonale zapadá do rozlehlé krajiny poldru. Výroba sýrů je již od roku 2020 CO2 neutrální a klimaticky neutrální, to vše při zachování tradičního způsobu řemeslné výroby.

 

Udržitelnost

Ve společnosti Beemster se snažíme vytvářet nejlepší sýry nejen pro skvělou chuť. Jsme odhodláni zajistit zdraví a štěstí našich krav, našich farmářů a planety. Pro nás to znamená nabízet mzdy odpovídající životnímu prostředí pro náš tým, chránit naši půdu a šetřit energií. A co je nejdůležitější, chováme se k našim kravám jako k členům rodiny.

Chov spokojených a zdravých krav je základem závazku společnosti Beemster k udržitelnosti. Naše stáda se pasou na pastvinách bez pesticidů a nikdy nepoužíváme umělé hormony. Na oplátku naše krávy produkují bohaté, krémové mléko, které používáme k výrobě výjimečných sýrů. Rozdíl je cítit a je to chuť, ze které můžete mít dobrý pocit. 

Unikátní chuť

Díky jedinečné břidlicově modré jílovité půdě se v oblasti Beemster Polder rodí trávy, které jsou úrodnější a bohatší na minerály a živiny než jiné. Naše stáda se na těchto svěžích pastvinách ráda pasou a produkují neuvěřitelně sladké, krémové a zdraví prospěšné mléko, které používáme k výrobě našeho oceňovaného prémiového holandského sýra. 

Tradice

Dědictví a historie jsou jádrem společnosti Beemster. Naše družstvo vlastněné farmáři bylo založeno v roce 1901 s cílem chránit půdu a zavést kvalitu a standardy, které dodnes definují prémiový holandský sýr Beemster. Dodnes mícháme sýřeninu ručně, náš solný nálev lze vysledovat až k mateřskému nálevu z doby založení družstva v roce 1901 a naše sýry zrají pomalu a přirozeně na dřevěných prknech v historických kamenných skladech. Nyní máme nejzelenější mlékárnu, která nám umožňuje modernizovat výrobu, ale zachovat tyto řemeslné postupy, které zachycují naši legendární chuť a lahodnou krémovitost.