S blížícím se teplým počasím je čas vytáhnout ven gril a vyzkoušet ho. Zde je několik tipů, které vám pomohou plynový gril připravit a zajistit jeho bezpečný a efektivní provoz po celou sezónu.
Čistý gril je spokojený gril
Nepoužívejte jen „vypalování“. Vyčistěte gril zevnitř pomocí houbičky a mýdlové vody. Zuhelnatělý povlak na roštech nepřidává na chuti - je to jen nečistota, která brání výkonu grilování a tvorbě grilovacích stop. Při přípravě grilu postříkejte vodou trubky hořáků, kde se v zimě rád schovává hmyz,a vyprázdněte odtokovou misku na tuk, abyste zabránili požárům. Pokud používáte starší gril, věnujte čas kontrole palivového vedení, zda není prasklé nebo netěsné (viz níže uvedený test s mýdlovou vodou). Bez ohledu na stáří grilu je čas věnovaný udržování grilu ve špičkové kondici dobře stráveným časem.
Dochucení grilu pro lepší výkon
Před použitím grilu postříkejte rošty sprejem na pečení s vysokým obsahem tepla, například řepkovým olejem, dokud jsou rošty studené. Poté gril zapněte na střední teplotu a grilujte asi 10-15 minut, dokud se olej nespálí nebo nezačne kouřit. To je vše. Některé rošty mají porcelánový smalt, který nevyžaduje kořenění, proto se podívejte do návodu ke svému grilu a vyhněte se zbytečné námaze. Kořenění pomůže udržet váš gril bez koroze.
Příprava na úspěšné grilování
Investujte do dobrých kleští na obracení masa a zeleniny. Kleště se používají mnohem snadněji než špachtle, protože potraviny nemohou klouzat a propadávat roštem, jako se to děje se špachtlí. Kleště vás také odradí od rozplácnutí masa špachtlí, které maso vysušuje, nebo od použití grilovací vidličky, která umožňuje únik aromatických šťáv. Nenechte se přistihnout, že nemáte po ruce náhradní propanbutanovou nádrž. Není nic horšího, než když vám dojde palivo s napůl upečeným ptákem na roštu.
Bezpečnostní zásady a doporučení při grilování
Zde je 10 tipů, které vám pomohou udržet letní grilovací sezónu bezpečnou a bez stresu.
1. Při doplňování lahve požádejte svého dodavatele propanu, aby zkontroloval, zda není promáčknutá, poškozená, zrezivělá nebo netěsná.
2. Po naplnění nebo výměně láhev ihned odvezte domů a během cesty udržujte vozidlo větrané.
3. Tlakové láhve vždy používejte nebo skladujte venku ve svislé (vertikální) poloze. (Nikdy neskladujte náhradní lahve v blízkosti grilu).
4. Po připojení lahve ke grilu na propan-butan použijte „roztok pro detekci netěsností“ (směs vody a tekutého mýdla v poměru 50/50) ke kontrole těsnosti spojů.
5. Při zapalování grilu se vždy ujistěte, že je horní část grilu otevřená.
6. Máte-li podezření na únik plynu, okamžitě zavřete přívodní ventil plynu.
7. Udržujte děti a domácí zvířata v dostatečné vzdálenosti (3 stopy) od grilovacího prostoru a nikdy nenechávejte gril bez dozoru.
8. Při manipulaci s propanbutanovou lahví nekuřte.
9. Pokud gril nepoužíváte, vypněte ovládací prvky hořáků a uzavřete ventil lahve.
10. Grilování poskytuje více příležitostí užít si skvělou přírodu v pohodlí vlastní zahrady. Použijte tyto užitečné rady, které vám pomohou užít si bezpečnou a šťastnou grilovací sezónu.
Typický majitel grilu připravuje jídlo venku v průměru 22xkrát během grilovací sezóny. Podle organizace Propane Education & Research Council (PERC) 84 % majitelů plynových grilů tvrdí, že při používání plynového grilu je důležité dodržovat základní zásady bezpečného grilování, avšak pouze každý třetí (35 %) tvrdí, že o nich ví hodně.
Test mýdlovou vodou
Vyzkoušejte tento jednoduchý způsob kontroly úniku propanu v grilu a jeho okolí v 7 krocích.
1. Začněte tím, že se ujistíte, že je ventil vaší propanbutanové lahve uzavřen.
2. Nalijte trochu prostředku na nádobí do misky s vodou nebo do lahve s rozprašovačem.
3. Pomocí rozprašovače nebo houby naneste mýdlovou vodu na celou sestavu hadice, včetně ventilu a regulátoru nádrže.
4. Otevřete ventil propanbutanové lahve, aniž byste zapínali gril. Tím se hadice natlakuje.
5. Zkontrolujte celé vedení vedoucí od ventilu plynové lahve až k místu, kde se hadice připojuje ke grilu. V případě úniku uvidíte, že se tvoří bubliny - a možná ucítíte i zápach zkažených vajec.
6. Pokud uvidíte bubliny nebo ucítíte zápach zkažených vajec, okamžitě uzavřete ventil lahve. Láhev nepoužívejte, dokud nebude únik odstraněn nebo dokud láhev nevyměníte. Pokud netěsnost není zjištěna, jednoduše propláchněte sestavu čistou vodou.
7. Nezapomeňte tímto způsobem zkontrolovat těsnost na začátku sezóny a při každé výměně nebo doplňování propanbutanové lahve.
zdroj: colbyandgale.com