- CHATKA je bezpochyby značkou par excellence. Více než 75 let se věnuje výhradní výrobě této vynikající pochoutky z Královského Kraba Kamčatského.
- Nápadná velikost kraba královského a jedinečná chuť jej učinily tak cenným, že se Sovětský svaz v roce 1960 rozhodl uměle jej vysadit do Murmanského fjordu v Barentsově moři, aby zajistil nové úlovky.
- Krátce poté se stal celosvětově známým jako „ČERVENÉ ZLATO“. CHATKA, původem z poloostrova KAMCHATKA, si zachovává svou tradici, exkluzivitu, kvalitu a originální chuť.
- CHATKA má svůj původ v roce 1930 v Beringově moři, v severní části Tichého oceánu, poblíž poloostrova Kamčatka a přilehlých vod Aljašky.
- V hloubce více než 1000 metrů v ledových vodách subarktických moří se tito výjimeční tvorové dokonale přizpůsobili novému prostředí.
- Podnebí, nepředvídatelnost vod a velká obtížnost jejich lovu (považovaného za jednu z nejtěžších prací na světě) způsobili, že se tento nádherný druh vyvinul a zdokonalil natolik, že se stal jedním z nejlepších mořských plodů na světě.
- Vznik značky CHATKA je opředen mýty, jeden z nich praví, že vznikl špatně čitelným názvem kraby lovící lodi Kamchatka, kde šlo přečíst vinou mrazu a ledu jen Chatka.
- Druhý praví, že název vznikl v důsledku nutnosti kratší etikety na konzervy, aby se tam nápis vešel, proto jen CHATKA. Jak to bylo doopravdy, už nezjistíme.