Název sýru Beemster pochází z poldru Beemster. Tato zvláštní půda byla dříve vodní. Beemsterský polder byl odvodněn v roce 1612 a tvoří ho více než 7000 hektarů půdy. Vysušení se ukázalo jako chytrý krok, protože jílovitá půda byla velmi úrodná pro trávu. Zemědělcům to přinášelo vysoké výnosy pro jejich mléko. Něco, co se ve skutečnosti nikdy nezměnilo. Kolem roku 1900 se chovatelé dobytka rozhodli v poldru spolupracovat a vybudovali malé továrny na výrobu sýrů z odstředěného mléka.
Naše sýrárna nyní zaměstnává 2 sýrařské mistry a více než 40 sýrařů. S přibližně 170 kolegy vyrábíme každý den ty nejchutnější beemsterské sýry a naši zákazníci si již více než 100 let každý den vychutnávají lahodnou a výraznou chuť našich sýrů!
Sýry Beemster se skutečně vyrábějí v poldru Beemster. Vždy z mléka severoholandských krav, které se venku pohybují v průměru 180 dní v roce, 10 hodin denně. Beemster má celou rodinu sýrů, každý sýr má odlišnou chuť, a přesto je jim společný onen „nevýrazný “ pocit v ústech. Většina sýrů Beemster se vyrábí s vegetariánským syřidlem (mikrobiálním), a jsou tedy vegetariánské.
Kvalita je prvořadá. Naše krávy se co nejvíce pasou venku a z tohoto trvale udržitelného mléka z pastvin vyrábíme sýry tradičním způsobem. Jako jediný velký výrobce sýrů v Nizozemsku stále mícháme sýřeninu ručně. Zní to velmi staromódně a také je. Ale některé věci zůstávají stejné už více než 120 let, a to z nějakého důvodu. Jsou prostě velmi dobré. A to můžete ochutnat ve všech našich tradičně vyráběných sýrech.
Sýrový šampion
Naši sýrařští mistři dělají každý den vše pro to, aby vyráběli ty nejlepší sýry. Se sýry se pravidelně účastníme sýrařských soutěží. Na sýrařské soutěži nejlepší sýrařští mistři hodnotí sýry podle chuti, struktury a vláčnosti. Jsme docela hrdí na to, že pravidelně získáváme ceny! V našem přehledu novinek vás rádi informujeme o všech cenách.
Spojení moderního a řemeslného
Beemster nedělá žádné ústupky. Ne vkusu. Ani výrobě. Ani na aktuálnost a péči o sýr. Protože jen tak lze vyrábět výrazné sýry, z nichž každý má jedinečnou chuť a vláčnost.
Naše sýry vyrábíme v trvale udržitelné sýrárně. Sýraři pracují s nejmodernějšími technologiemi. Vědomě se rozhodli pokračovat ve výrobě sýrů řemeslným způsobem. Tento způsob zabere více času, což považujeme za samozřejmost, rádi děláme vše pro to, abychom vyrobili ten nejlepší sýr.
Výroba sýrů začíná u mléka, které od farmářů sbírají naše mlékárenské vozy. Čisté 100% severoholandské luční mléko. Krávy chodí na louku nejméně 180 dní, díky čemuž vzniká mléko plné bílkovin a minerálů, což je ten nejlepší základ pro chuť sýra.
Pak následuje výroba sýra, která je velmi náročná. Sýrařští mistři stále sami kontrolují mléko a sýřeninu stále ručně míchají v otevřeném odtokovém žlabu, jak tomu bývalo na farmě. Co je dobré, musí dobré zůstat, proto sýry ukládáme na dřevěná prkna, aby zrály, a to tak dlouho, jak je třeba. Tím se dosáhne nejlepší chuti a pružnosti.
Výroba pravého sýra
Výroba sýra začíná u mléka, které od zemědělců svážejí naše mlékárenské vozy. Čisté 100% severoholandské luční mléko. Krávy se na pastvinách pohybují v průměru 176 dní (Výsledek pastvy 2023), což dodává mléku plno bílkovin a minerálů, které jsou tím nejlepším základem pro chuť sýra.
Sýr Beemster vyrábíme tak, jak se vyrábí již více než 100 let. Děláme to v naší trvale udržitelné sýrárně. To znamená, že naši sýraři používají nejmodernější technické přístupy a vědomě se rozhodli pokračovat ve výrobě sýrů řemeslným způsobem. Sýrařští mistři stále sami kontrolují mléko a sýřeninu stále ručně míchají v otevřené odvodňovací vaně, jak tomu bývalo na farmě. Co je dobré, musí zůstat dobré, a proto sýry ukládáme na dřevěná prkna, aby zrály tak dlouho, jak je třeba. Tím se dosáhne nejlepší chuti a pružnosti. Takto to trvá trochu déle, to je pro nás samozřejmost, rádi děláme vše pro to, aby sýr byl co nejlepší, bez ústupků. Jen tak lze vyrobit výrazné sýry, každý s jedinečnou chutí a vláčností.
Udržitelnost v sýrárně
Aspekt udržitelnosti spočívá nejen v zachování tradičního způsobu přípravy v sýrárně, ale i v genech celé sýrárny. Například používáme méně vody, pracujeme CO2 neutrálně a od roku 2020 je naše sýrárna certifikována podle normy Climate Neutral Standard.
Udržitelnost je implementována v celém našem řetězci od úst krávy až po regál v obchodě. Chcete vědět, jak to děláme?
Naše sýry vyrábíme v udržitelné sýrárně. Výrobci sýrů pracují s nejmodernějšími technikami. Vědomě se rozhodli pokračovat ve výrobě sýrů řemeslným způsobem. Takto to trvá déle, to je pro nás samozřejmost, rádi děláme vše pro to, abychom vyrobili ten nejlepší sýr.
Výroba sýrů začíná u mléka, které od farmářů sbírají naše mlékárenské vozy. Čisté 100% severoholandské luční mléko. Krávy chodí v průměru 176 na louku, což produkuje mléko plné bílkovin a minerálů, nejlepší základ pro chuť sýra.
Pak následuje výroba sýra, která je velmi náročná. Sýrařští mistři stále sami kontrolují mléko a sýřeninu stále ručně míchají v otevřeném odkapávači, jak tomu bývalo na farmě. Co je dobré, musí zůstat dobré, proto sýry ukládáme na dřevěná prkna, aby zrály, a to tak dlouho, jak je třeba. Tím se dosáhne nejlepší chuti a pružnosti. Společnost Beemster nedělá žádné ústupky. Ne na chuti. Ani ve výrobě. Ani na aktuálnosti a péči o sýr. Protože jen tak lze vyrábět výrazné sýry, z nichž každý má jedinečnou chuť a vláčnost.
Udržitelnost na pastvě
Spokojené krávy
Díky našemu programu dobrých životních podmínek zvířat jsme si jisti, že můžeme vždy dodávat mléko té nejlepší kvality, a tedy i sýr. Naše krávy jsou na pastvě tak často, jak je to jen možné, v průměru 176 dní v roce, což je mnohem více, než je minimální standard 120 dní pastvy se základní značkou kvality. Z vlastní půdy pak získávají co nejvíce trávy. A když jsou ve stáji, mají vždy k dispozici měkká lehátka na přežvykování, kravské kartáče. Prohlédněte si naše příběhy o masáži krav a dobře větraných a prostorných prostorách.
Šťastní farmáři
Věříme, že naši farmáři, kteří pro sýr Beemster každý den tvrdě pracují, si vydělají na dobré živobytí. Proto našim farmářům poskytujeme spravedlivou cenu mléka. Její součástí je prémie za venkovní pastvu, kterou od roku 2002 odměňujeme zemědělce jako první družstvo v Nizozemsku.
Šťastná země
Celý řetězec je pro nás důležitý. Od stébla trávy až po sýr. Země nám dává vše, co potřebujeme, a my s tím musíme zacházet opatrně. V sýrárně Beemster si to uvědomujeme každý den. Proto rádi zachováváme koloběh a každý den hledáme nejlepší rovnováhu mezi chovem hospodářských zvířat a přírodou. Dlouhodobě i krátkodobě.
Tak se kruh řetězce opět uzavírá: dobře se starat o půdu, pak je tráva nejlepší, kráva zdravá, mléko nejkvalitnější, farmář spokojený a sýr nejlepší!