Zákaznický servis a telefonické objednávky: PO - PÁ 9:00 - 17:30 | +420 775 402 600

Domů / Abeceda chutí našeho těla
PRO GURMÁNY

 

Anketa
Jak jste se o nás dozvěděli?
3 % (3)
4 % (4)
68 % (71)
11 % (11)
14 % (15)

Celkem hlasovalo: 104
Připojení k Facebooku
Přihlásit se
Facebook

Odběr novinek
Facebook Facepile
PROČ KUPOVAT U NÁS
  • Přímý dovozce
  • Nizké ceny
  • Vysoká kvalita
  • Rychlé dodání
  • Zboží vždy skladem
  • Možnost osobního odběru

Abeceda chutí našeho těla


V našem těle funguje mechanizmus rozpoznání potřeb každé buňky, každého orgánu těla. Funguje to následujícím způsobem (zjednodušeně řečeno): sníme jakékoliv jídlo. Po nějaké době strava projde tělem, stráví se, tj. se rozloží na komponenty a dopraví se na místo určení. Pak orgány podají signál mozku, že dostaly to a to a jestli to bylo to, co chtěly či nikoliv. Pak mozek zapíše, že toto jídlo nám přineslo to a to. A takto to funguje s každým jídlem, které jsme snědli poprvé. První jahody, první meloun, první steak s tuňáka. Přibližně po 12 hodinách po požití mozek ví, co z toho jídla dostane. Čím více máme u nás v knihovně v mozku zapsaných kombinací jídel, tím je to pro mozek lepší a jednodušší zjistit, co přesně dnes potřebujeme jíst, abychom dostali veškeré nezbytné komponenty stravy. Píšeme u nás v hlavě „Abecedu chutí“, která nám pak pomáhá chtít to, co je nutné. Vzniká přesná poptávka po jahodách, mléku, nakládaných okurkách atd.  Toto je správně fungující mechanizmus. Ale pokud máme málo zapsaných chutí, pokud celý život jíme brambory, těstoviny a párky, pak v abecedě nemáme jiné chutě a mozek nemůže určit, v čem sežene to, co je pro tělo teď potřebné, pak neví přesně, co chce, a  je to problém. Přejídáme se, protože nevíme, v čem se nachází potřebné množství té složky, jíme jiné věci a pořád nedostáváme ty správné. Rada: člověk v jakémkoliv věku musí  plnit „knihovnu“ novým jídlem, pořád testovat a ochutnávat nová jídla, kombinace, experimentovat s novým jídlem a pak naslouchat své tělo – tělo bezchybně zná, co konkrétně je zapotřebí v ten který okamžik.

P. S. Bohužel industrie výroby potravin hraje s námi hru s názvem „Zvýrazňovače chutí“, doplňky aroma a ochucovadla (chuťové doplňky), kdy nás a náš mozek klamou chutí masa v brambůrcích, karamelovou chutí v popkornu atd. Mozek si myslí, že jí maso, ale nedostává komponenty masa. Očekává se jedno, dostava jiné. Jako následek to vede k chybám v chuťových preferencích. Pak můžeme chtít něco, co skutečně nepotřebujeme. Proto lepé se vyhnout podobným produktům, jako sójové paštiky s příchutí masa, brambůrky, popkorn atd.